Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

11.09.2024 01:09

Fysik, du kan røre ved: Med sikkerhedsdæmpere fra ACE på det længere håndtag

På det schweiziske Science Center Technorama giver 500 forsøgsstationer de besøgende mulighed for at opleve fænomener fra natur og teknologi på nært hold. Designteamet fra Winterthur arbejdede sammen med BIBUS AG og ACE Stoßdämpfer GmbH for at finde den bedst egnede dæmpning ved omdrejningspunktet for en stor vippe, der giver de besøgende mulighed for at opleve løftestangskræfterne direkte.

Technorama: Oplev naturlige og teknologiske fænomener på første hånd i Winterthur

Winterthur ligger i det nordlige Schweiz og er den sjettestørste by i landet med over 100.000 indbyggere. Som den næststørste i kantonen Zürich var Winterthur tidligere et vigtigt industristed og er nu kendt langt ud over landets grænser som et service-, uddannelses-, kultur- og fritidscenter med sine 16 museer. Swiss Science Center Technorama spiller en særlig rolle her. Dette museum giver mulighed for direkte erfaring med hundredvis af fænomener fra natur og teknologi, da de besøgende inviteres til at give en hånd med på forsøgsstationerne, opleve naturfænomener med alle deres sanser og manipulere med udstillingsgenstande for bogstaveligt talt at forstå verden. Man kan røre ved, lege med og eksperimentere med alt i Technorama. Derfor opfordres der udtrykkeligt til berøring på dette museum, og læring i Science Center foregår gennem leg, uanset om det er indendørs eller udendørs, i godt eller dårligt vejr. Det schweiziske selskab Pro Technorama, som er Science Centers protektorforening, har mere end 300.000 besøgende om året og er stolt af at have mere end halvdelen af alle museumsbesøgende i byen Winterthur. I selve Science Center har et motiveret team på langt over 100 personer stimuleret nysgerrighed og entusiasme for videnskab og teknologi med en konstant strøm af nye udstillinger og laboratorier siden 1982.


Udstilling gør drivkræfter håndgribelige i den friske luft

"Det er blandingen, der gør attraktionen. Ud over interaktive udstillinger om naturfænomener er der spektakulære præsentationer, demonstrationer og et spændende udvalg af workshops om biologi, kemi og fysik. I de i alt syv laboratorier kan man eksperimentere på egen hånd med ekspertstøtte og, afhængigt af årstiden, slappe af før eller efter i vores indendørs og udendørs områder," forklarer Juliana Campos, kommunikations- og marketingchef hos Technorama. Det sidste er f.eks. muligt i sommermånederne på en udstilling, hvor de besøgende bogstaveligt talt kan sidde på det lange håndtag. Det er en særlig konstruktion af en vippe, hvor én person kan løfte op til tre andre, selv om de tilsammen er meget tungere. For at opleve kræfterne på første hånd kan personen på det lange håndtag trække i en siddeplade, der kan flyttes tre meter til den rigtige position, og derefter holde en, to eller endda tre modstandere, der sidder på det korte håndtag, og som måske er tungere, i balance eller højere oppe, i skak. Da dette ofte er mere livligt end i et laboratorium eller klasseværelse, har teamet under ledelse af værkstedsleder Jürg Oppliger bestræbt sig på at designe denne udstilling så sikker og holdbar som muligt. Det første, der springer i øjnene på tegningen (fig. 1), er de solide bjælker og den delikate, men robuste gitterstruktur på armene. Som ansat på Technorama-værkstedet og designer af vippen sørgede Simon Michel i en af planlægningsfaserne for hydrauliske industristøddæmpere ved drejepunktet for direkte at bremse de kræfter, der virker på de to bjælker af forskellig længde. Han tilføjede også en solid-state-dæmper som et sikkerhedselement til stoppet (fig. 2), så både vippens ender og selve vippen ville overleve de vildeste løfteeksperimenter ubeskadiget.

Giv vippen den rigtige dæmper

Simon Michel beretter om udstillingens testfase, hvor teknikerne i første omgang udelukkende udstyrede konstruktionen ved drejepunkterne med solid-state-dæmpere. Disse viste sig at være utilstrækkelige i forhold til den målte dæmpning, som hovedsageligt kom til udtryk i form af gyngen. "Som følge heraf bemærkede vi for store drejningsmomenter ved støtterne i slutpositionen og besluttede derefter at forbedre dæmpningen for at gøre køreoplevelsen mere jævn for de besøgende og mere bæredygtig for vores design", husker han. At de hydrauliske industristøddæmpere, der stadig er vist på designtegningen, ikke blev brugt i Winterthur, skyldes dæmpningseksperterne hos BIBUS AG, som Simon Michel tilkaldte efter at have søgt på internettet.

Den schweiziske BIBUS-gruppe er kendt som leverandør af hydrauliske og pneumatiske driv- og styresystemer samt komplette systemer. Virksomheden fra Fehraltorf i Zürich Oberland sælger også hydrauliske og pneumatiske komponenter fra kendte leverandører og tilbyder dem til specialmaskiner eller specialdesigns, som det er tilfældet med Swiss Science Center Technorama, i enhver mængde, selv små mængder. Til industrielle støddæmpere og lignende komponenter har virksomheden i årtier sat sin lid til løsninger fra ACE Stoßdämpfer GmbH i Tyskland. Michael Weber, teamleder for afdelingen for dæmpningsteknologi hos BIBUS AG, og hans kolleger fra ACE's tekniske salgsafdeling i Langenfeld arbejder altid tæt sammen. I dette tilfælde blev Christoph Berning fra teknisk salg hos ACE konsulteret. Han husker tilbage: "Vi synes, at denne applikation er meget tiltalende, fordi den især giver målgruppen af børn og unge mulighed for at udforske gearingsloven på en legende måde. Sammenlignet med vores øvrige daglige arbejde var denne applikation også utraditionel med hensyn til udformningen af dæmpningselementerne." Det skyldes især den særlige egenskab, der allerede er nævnt kort, at designet har tre sæder med en kort arm på den ene side og et sæde med en lang arm på den anden, hvor afstanden mellem dem stadig kan justeres for at forlænge eller forkorte armene. Det gjorde det vanskeligt at beregne den nøjagtige dæmpning ved drejepunkterne, fordi der var for mange variabler. Så der blev uden videre afholdt et teammøde, hvor Simon Michel fra Science Center og ACE-BIBUS-duoen Berning-Weber diskuterede forskellige dæmpningsmuligheder, og hvilken effekt der bedst kunne opnås med dæmpningen. Teamet kom til den konklusion, at der skulle opnås en vis mængde dæmpning og dermed en stor del af energiafledningen for at beskytte konstruktionen, men samtidig skulle der stadig bevares nok energi i systemet til at muliggøre bobleoplevelsen og bevare den sjove faktor.


Flere nyheder

Sportsforskere bruger også hydrauliske maskinelementer i deres design. Især når de...

Transport af mRNA-vaccinen mod COVID-19 fra Biontech/Pfizer er en reel logistisk udfordring. P&ar...

Ud over dimensioneringssoftware samt CAD-data og simuleringer tilbyder ACE Stoßdämpfer...

ACE Stoßdämpfer GmbH tilbyder nu designingeniører ikke kun konfigurations- og b...

Hvad stuntmænd er for filmstjerner, er TUBUS strukturdæmpere for dyre filmkamerasystemer: De tage...

Digitalisering og lean management-tilgangen ses som en kærkommen slankekur i mange virksomheder....