Katalog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Forskning i beskyttende reflekser i luftvejene vinder Eppendorf & Science Prize 2024

Den amerikanske forsker Laura Seeholzer, Ph.d., postdoc ved University of California, San Francisco, USA, har vundet Eppendorf & Science Prize for Neurobiology 2024 for sit arbejde med at belyse en rolle for neuroendokrine celler i luftvejene, når de reagerer på eksterne trusler.

"Laura Seeholzers essay beskriver på glimrende vis, hvordan hun identificerede en gruppe neuroendokrine celler i strubehovedet og luftrøret, som beskytter vores luftveje", forklarer Dr. Peter Stern, seniorredaktør på tidsskriftet Science og formand for prisjuryen. "Aktivering af disse celler driver beskyttelsesreflekser i luftvejene gennem interaktion med sensoriske neuroner, der påvirker luftvejene."

"Vand, der 'løber ned i det forkerte rør', eller mavesyre, der løber tilbage i luftvejene, er dybt ubehagelige oplevelser, der fremkalder beskyttende reflekser som hoste, gagging og synkning", siger Seeholzer. "Vi fandt ud af, at en sjælden celletype i luftvejsepitelet, kaldet neuroendokrine (NE) celler, opdager disse skadelige stimuli. Ved stimulering frigiver NE-cellerne i luftrøret og strubehovedet en bestemt type neurotransmitter, der aktiverer nærliggende sensoriske neuroner, som derefter driver beskyttende reflekser som synkning og hoste."

NE-celler i strubehovedet og luftrøret er kritiske, tidligere oversete cellepopulationer, der beskytter vores luftveje. Seeholzer ønsker at forstå, om dysregulering af NE-celler bidrager til en øget sandsynlighed for aspiration, når folk bliver ældre, eller ved sygdomme, hvor kritiske luftvejsreflekser er kompromitteret.

"Jeg vil gerne takke Eppendorf og Science Magazine for at have fejret unge praktikanter inden for neurobiologi i de sidste to årtier", siger Seeholzer. "Jeg har altid elsket at læse disse essays, og at blive udvalgt som dette års vinder er en af de største overraskelser og hædersbevisninger i min unge karriere. Jeg vil også gerne takke Dr. David Julius og mine laboratoriekammerater for at have skabt et entusiastisk og støttende laboratoriemiljø, hvor det er en fornøjelse at gå på arbejde hver dag."

To finalister blev også anerkendt. Rosemary Cater, Ph.d., Senior Research Fellow & Group Leader ved University of Queensland, Brisbane, Australien, for sit arbejde, der afslører molekylære detaljer om, hvordan de essentielle næringsstoffer cholin og omega-3-fedtsyrer transporteres ind i hjernen, og Claudia Kathe, Ph.d., Assistant Professor ved University of Lausanne, Schweiz, for sit arbejde med at belyse den rolle, som neuronale populationer i rygmarven spiller i genoprettelsen af motorisk funktion.

"Eppendorf og tidsskriftet Science har uddelt denne prestigefyldte pris siden 2002. Siden starten har prisen anerkendt over 70 vindere og finalister, som er blevet førende forskere inden for deres felt," siger Axel Jahns, Ph.D., Vice President Corporate Citizenship & Governmental Affairs hos Eppendorf SE. "Tillykke til 2024-prismodtagerne med deres fantastiske præstationer."

Flere nyheder

I bioprocesudvikling er data nøglen til succes.
Det er nødvendigt at forst&ari...

Effektivt samspil mellem manuel og automatiseret pipettering Eppendorf præsenterer sit nye,...

ACT-mærkerne (Accountability, Consistency and Transparency) fungerer på samme måde...

I biovidenskabelige laboratorier, hvor præcision og renhed ikke er til forhandling, er efte...

Investigators 2024 går til Clemens Plaschka, Østrig

Den uafhængige jury med professor Laura Machesky som formand valgte Clemens' forskning i de molek...