Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

ZEISS PRISMO CMM af den nye generation forkorter måleprogrammets varighed med 74 procent

ZEISS og Starrag indleder en ny æra for kvalitetssikring i luftfartsindustrien

ZEISS demonstrerer ydeevnen af den nye ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis som en del af et pilotprojekt udført hos Starrag: Udstyret med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications-pakken, scorer CMM'en med sin høje målenøjagtighed og høje produktivitet. Den markant reducerede definitionstid for rundbordsaksen med 80 % og det optimerede samspil med ZEISS CALYPSO-softwaren er blot nogle af de mange fordele.

Starrag Group, der har hovedkvarter i Rorschacherberg i Schweiz, fremstiller bearbejdningscentre til produktionsløsninger, der arbejder med turbineblade, blisks og andre komponenter. Anvendelser i rumfartsindustrien er et stort fokus. Præcision er afgørende i denne branche, og kravene til målenøjagtighed er blevet meget strengere i de senere år. De voksende og meget forskellige behov hos kunder over hele verden kræver, at Starrag leverer meget effektive målinger, der giver meget hurtige, meget nøjagtige og let reproducerbare resultater.

I dette pilotprojekt blev ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis brugt i testlaboratoriet til at udføre vigtige og krævende målinger. Starrag var meget imponeret over måleresultaterne. Roland Ziltener, Head of Quality Management hos Starrag, udtrykker det i en nøddeskal: "Traditionelt er nøjagtigheden langsom i måleteknologi. Men med ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications er det stik modsatte tilfældet." Ziltener forklarer med et smil: "Hans kunder reagerer altid med "fascination og et lille chok", når de ser, hvor præcist og hurtigt denne nye generation af CMM arbejder.

Roland Ziltener Head of Quality Management, Starrag Group Hastighed og nøjagtighed plejede at være lidt modstridende, indtil vi installerede den nye generation af ZEISS PRISMO fortis.
En ny tilgang til rundbordsapplikationer
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis er udstyret med et meget dynamisk rundbord, der reducerer måletiderne betydeligt. ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications-pakken kombinerer også de to rundbordsmålemuligheder ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) og ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Ved at forbedre rotationsbordets positioneringshastighed og hastigheden for aksedefinition tilbyder de en ny tilgang til rotationsbordsapplikationer. ZVRA reducerer aksedefinitionstiden fra 60 til 12 sekunder. Det betyder en bemærkelsesværdig tidsbesparelse på 80 % i en proces, som Starrag udfører for hvert emne. Den højere positioneringshastighed betyder også, at der kræves færre prober. Det betyder, at målingerne ikke kun er hurtigere, men også mere fleksible. ZEISS og Starrag udvekslede geometridata og arbejdede sammen om at udvikle effektive konturovervågningsløsninger, der kan bearbejde vanskelige geometrier endnu bedre. ZEISS har også hjulpet Starrag i praksis med træning og support.

Implementeringen af den nye løsning på stedet gik glat. I denne sammenhæng kunne Starrag også trække på sin mangeårige erfaring med ZEISS CALYPSO-softwaren. For eksempel er enkel teach-in-programmering af konturer allerede garanteret, og ifølge Ziltener var det "slet ikke svært" at gøre teamet bekendt med den nyeste softwareversion og de forskellige opgraderinger af den nye ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis. Starrag er ikke kun afhængig af enkle pass/fail-evalueringer af emnerne, men også af feedback af høj kvalitet til at bestemme maskinens ydeevne: ZEISS CALYPSO opfylder disse krav ved at levere meget nøjagtige og gentagelige resultater, samtidig med at den leverer de data og den grafik, der kræves til videreudvikling. Ved blot at analysere resultaterne letter softwaren kommunikationen mellem Starrag og leverandørerne, da det giver et "meget godt grundlag for diskussion" om afvigelser og løsninger.

Målinger nu 74% hurtigere med tilstrækkelig nøjagtighed
Frem for alt har pilotprojektet vist en klar stigning i produktiviteten. Ziltener bemærker, at Starrag kan måle flere komponenter på kortere tid og "med den samme nøjagtighed, som vi havde før". Det mest indlysende eksempel på den øgede produktion er, at Starrag skal bruge 74 % mindre tid på at gennemføre sit standardprogram til opmåling af møllevinger. Programmet plejede at tage 4 minutter og 30 sekunder, med vægt på gentagelsesnøjagtighed. I dag tager det kun 70 sekunder at levere nøjagtige og reproducerbare resultater. Det giver virksomheden større fleksibilitet til at vælge de parametre og emner, der skal måles. Med det store antal møllevinger og profiler, der skal måles, øges fordelene betydeligt. Ziltener forklarer, at den nye generation af ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med sin høje målenøjagtighed ved høj hastighed "forbløffer alle slutkunder på stedet", da disse to egenskaber tidligere altid blev betragtet som modstridende.

Ifølge Ziltener yder den nye ZEISS PowerSaver-funktion "et massivt bidrag til vores evne til at spare energi" - en bæredygtighedsfordel, der er så meget desto vigtigere i lyset af den aktuelle energikrise. ZEISS PowerSaver er nem at betjene og skal kun programmeres én gang. Denne funktion reducerer forbruget til nul under brugerdefinerede nedetider og kører automatisk i baggrunden. Med det nye laserbaserede system kan hastigheden automatisk reduceres i tilfælde af fare og derefter øges igen.
Denne kombination af sikkerhed og ydeevne sikrer et højt niveau af driftssikkerhed, hvilket naturligvis er en hovedprioritet hos Starrag. Læsning og drift er derfor ikke kun sikker, men også ukompliceret og praktisk for driftspersonalet. Sidst, men ikke mindst, imponerer den nye generation af ZEISS PRISMO-familien med adskillige ergonomiske innovationer, såsom et slankere betjeningspanel med en særlig holder til bedre håndtering af emner og generelt forbedret tilgængelighed.

Med ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med ZEISS CMM Acceleration Mode til luft- og rumfartsapplikationer fokuserer Starrag på yderligere langsigtet succes inden for kvalitetssikring. For virksomheden er det ikke kun et spørgsmål om at opnå bestemte resultater for et specifikt emne. "Vi skal være i stand til at fortolke disse resultater og data" og derefter "diskutere dem med vores interne og eksterne partnere," siger Ziltener. Med ZEISS CALYPSO-softwaren understøtter pilotprojektet den enkle dokumentation og visualisering af resultaterne, selv for ikke-eksperter. ZEISS CALYPSO-softwarens flerlagskoncept gør disse funktioner tilgængelige for en bred vifte af mennesker. Samtidig tilbyder softwaren også mere detaljerede muligheder for mere specialiserede brugere. Konklusion: Starrag har allerede sat nye standarder for kvalitetssikring med dette pilotprojekt. Det tætte samarbejde med ZEISS, som er baseret på gensidig udveksling, giver et stort udviklingspotentiale for fremtiden.

Flere nyheder

Hold dig opdateret i den dynamiske verden inden for bil- og elektromobilitetsindustrien! Få ekskl...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® fra ZEISS

Diamanter til metrologer

Vil du have en probe, der ikke viser nogen materialeopbygnin...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Til tunge, store og uhåndterlige komponenter


Omfanget

Digital begivenhed fra 15. til 19. april 2024

Temperaturen påvirker alle komponenter, der er involveret i måleprocessen. Her spiller materialer...

ZEISS PRISMO har været en af de mest præcise CMM'er på markedet i over 30 &arin...