Katalog

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Autonom produktion - en hel industri skal følge med

Valselejeindustrien halter bagefter, når det gælder autonom produktion

Færre og færre mennesker skal producere mere og mere. Det er allerede en langvarig tendens fra fortiden, som vil fortsætte i fremtiden. Det vil endda blive en afgørende nødvendighed. De nuværende produktionskoncepter i rullelejeindustrien kræver højt kvalificeret personale, selv eller især når de er højt automatiserede. Der er brug for folk til drift, opsætning og optimering.

Men hvad sker der, når der simpelthen ikke længere er folk til rådighed?

En observation, der kan gøres over hele verden af forskellige årsager, er personalemangel. Uanset om det er mangel på uddannelse, konkurrence mellem virksomheder eller simpelthen en hel generation, der ikke ønsker at arbejde i et traditionelt produktionsmiljø, er resultatet det samme.

Da dette problem ikke kun påvirker lejeindustrien, men også alle andre industrier og sektorer, har der været en hurtig stigning i udviklingen i de senere år. Selvstændig produktion har længe været standard i mange industrisektorer. I rullelejeindustrien er det dog stadig meget lidt eller ikke-eksisterende. Det er her, produktionsmiljøet for rullelejekomponenter skal indhente det forsømte for at forblive konkurrencedygtigt på lang sigt.

Årsagerne til dette har hidtil været de særlige krav i industrien. Høj fleksibilitet, deldiversitet med små batchstørrelser og mængder har hidtil ført til konventionelle produktionsstrukturer. Især i segmentet for industrilejer. Selvom der har været store investeringer i automatisering, betyder automatisering ikke nødvendigvis autonomi. Autonome systemer er også blevet implementeret i enkelte tilfælde, men det har som regel ført til meget komplekse tekniske løsninger.

Hvis man ser lidt længere end blot til det industrielle miljø eller den industrielle produktion, bliver denne megatrend endnu tydeligere. Logistiksektoren viser vejen med autonome distributionscentre. Eller vi kan se på landbruget, hvor autonome høstmaskiner er blevet udviklet og brugt i lang tid. At opnå det samme eller endnu mere med færre mennesker er fællesnævneren.


Konsekvent udvikling imødegår megatrend

Supfina Grieshaber har været leverandør og udviklingspartner til den internationale rullelejebranche i årtier og har været med til at forme mange af fortidens trends. Det var derfor oplagt, at Supfina også ville tage fat på dette trendtema. For at kunne kortlægge produktionskæden for en rullelejering, skal superfinishing-processen også kortlægges på en selvstændig måde. Og det er netop i dette procestrin af superfinish, at der opstår særlige forhindringer under implementeringen. Supfinas udgangspunkt var også eksisterende løsninger, såsom de gennemprøvede RacePro- og RaceFlex-serier. Selvom disse kan bruges meget fleksibelt og også har en høj grad af automatisering, er disse maskiner designet, så mennesker spiller en central rolle. Opstillingsprocesser, produktionssekvenser som værktøjsskift og interaktion med styresystemet er optimeret til operatøren.

Det er maskiner, der passer ind i nutidens produktionsstruktur, men som ikke opfylder kravene til en autonom tilgang.

Supfina Race Modular-serien er derfor en ny tilføjelse til porteføljen. I meget tæt samarbejde med vores kunder er denne systemløsning blevet systematisk udviklet til autonom og ubemandet drift. Alle vigtige produktionsprocesser er automatiserede. Batchskift eller mekanisk opsætningsproces, skift af værktøj eller efterbehandlingssten i produktionen og klassisk komponenthåndtering kortlægges 24/7 uden en operatør. Seriens navn afspejler allerede dens modulære design, som gør det muligt at kortlægge en bred vifte af funktioner. Dette imødekommer igen de forskellige proceskrav i forhold til de forskellige typer rullelejer. Konfigurationen kan tilpasses lejekonstruktioner som f.eks. cylindriske rullelejer, koniske rullelejer, sfæriske rullelejer eller kuglelejer og kan til enhver tid udvides på en fremtidssikret måde.

For at realisere den førnævnte funktionalitet fra et teknisk perspektiv er maskinen udstyret med funktioner, der gør hele processen mulig i praksis. Maskinelementer som emnedrev, blokholder, centreringssystem og emnehåndtering er designet med automatisk aktiverede grænseflader. Disse og de tilhørende elementer kan fjernes fra og returneres til maskinen ved hjælp af en 6-akset robot. Robotten spiller derfor en central rolle i realiseringen. Men en robot alene er ikke nok. Kun ved at samle robotten og bearbejdningsmaskinen i én enhed kan man skabe en praktisk anvendelig løsning.

Sidst, men ikke mindst, spiller hele datakommunikationen også en afgørende rolle. Hvis der ikke er en operatør, der kan indtaste emne- og procesdata på controlleren, skal disse data overføres via grænseflader til IT-infrastrukturen.


Relevansen går langt ud over Superfinish

Men for brugeren af et sådant system kan en Superfinish-maskine ikke betragtes isoleret. Samspillet mellem den maskine, der udfører det sidste behandlingstrin, og hele produktionslinjen eller cellen er afgørende. Desuden skal operationelle og logistiske processer også indgå i planlægningen af en sådan produktionsstruktur. Hvordan arbejdsemner og værktøjer gøres tilgængelige for systemet, er blot nogle få eksempler på vigtige spørgsmål, der går ud over selve maskinen.

Når man ser på alle disse emner fra nutidens perspektiv, synes meget fleksibel og autonom rullelejeproduktion at være et meget langt spring ind i fremtiden. For nogle vil dette spring virke for langt. Men nogle virksomheder har allerede taget dette kæmpespring ind i fremtiden, og de første maskiner fra Supfina Race Modular-serien er blevet leveret.

Afslutningsvis skal det siges, at udformningen af denne ændring i rullelejeindustrien kræver engagement fra en hel industri, herunder den tilknyttede maskintekniske sektor.

Flere nyheder

19.01.2024 03:00

Supfina er heltekunde i 2024

Supfina er Hero Customer 2024 i Siemens Solid Edge CAD-system.

Supfina har forsynet Si...

"Som en af de førende leverandører af overfladebehandlingsløsninger vil Supfina-teamet præsentere en innovation - Supfina Fact-superfinishmaskinen - for interesserede parter på dette års Global Industrie i Lyon, hal 4, stand C156."
"Som en af de førende leverandører af løsninger til overfladebehandling vil Supfina-teamet rådgive interesserede parter individuelt om alle spørgsmål vedrørende dobbelt overfladeslibning på dette års Grindtec i Leipzig i Hal 5 Stand E04."
Ja, og flere gange!
"Løsninger til overfladebehandling med høj præcision" - det er mottoet på Supfinas 132 kvm store stand C10 i hal 10 på GrindingHub fra 17. til 20. maj i Stuttgart.

06.12.2021 02:00

Supfina er fremragende ...
Supfina vandt 3. pladsen i dette års ife Award 2021 "Innovationspreis Losgröße 1+".